Malí Romové:"Chci být jako táta! Línej, nemakat, žít z dávek"!

Já chtěl být kosmonautem, kamarád hasičem, kamarádka princeznou. A dnešní mladá cikánská generace? Tak ti mají za vzor své rodiče a tak chtějí být doma, nic nedělat a pobírat za to dávky. Inu, jelikož jich je pořád víc a víc, čeká nás jistě zářná budoucnost.

     Nevím, komu z vás unikl článek, kde společnost Člověk v tísni udělala průzkum v romských ghettech a výsledek byl celkem očekávající. Místní romské děti se přiznaly k tomu, že až vyrostou, chtějí pobírat dávky. Kdepak asi tuto inspiraci vzaly? A jelikož to myslí vážně, co nás s touto menšinou čeká?

     Současnost je taková, že jejich rodiče jsou flákači, kteří ani práci nehledají a pokud ano, tak čest výjimkám. Ale většina, což je zřejmé z oficiálních čísel, je nezaměstnaná a na dávkách. Do školy své děti neposílají, jelikož si myslí, že díky vzdělání práci nedostanou. Inu, na to mohli přijít jedině tak, že to mají z vlastní zkušenosti. Ale to není zrovna ideální příklad pro své děti. Protože z nich vyrostou nevzdělaní sosáči sociálních dávek. A kdo to nejvíce odskáče? No samozřejmě že my, pracující, kteří je dotují od bydlení až po jídlo.

     A teď si představte budoucnost. Jelikož je všeobecně známo, že porodnost v tomto etniku je na opravdu vysokém čísle, tak se tato menšina bude stále rozšiřovat. A tak část naší ekonomiky bude stát na tom, že víc a víc Romů budou využívat sociálního systému a nebudou nijak přispívat do státní kasy, spíš naopak. A vzhledem k tomu, jak je naše zemička už nyní v problémech, tak výhled není zrovna ideální.

     A pokud někdo konečně změní zákony? Ať už ten o výkupu železa, nebo ten o sociálních dávkách, nebo ten o ubytovnách či dotacích na organizace, které mají pomáhat romské integraci mezi nás (což se za 20 let vůbec nepohnulo, ale milionů to sežralo spoustu). Co se stane pak? Jak se o sebe postarají? A umí to vůbec? Umí vzít na sebe zodpovědnost a nebýt na nikom přisátí?

     Rád bych se dožil doby, kdy to tak bude. Ale je mi 28 a nemyslím si, že když se to nenaučili za několik set let, že se to změní za několik desetiletí...na druhou stranu - pokud se nic nestane, roste nám zde obrovský problém…

     Mým snem bylo být hrdinou v kosmu, snem některých cikánů je nemakat a mít se jak to "prasátko v žitě". Jaký je rozdíl? Jím se to plní celkem lehce…

 

Autor: Martin Pipek | pondělí 8.4.2013 12:16 | karma článku: 42,73 | přečteno: 3835x