Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VA

V podstatě máte pravdu, ovšem je taky fakt , že mezi tehdejšími cikány byla spousta vynikajicích řemeslníků, houslařů, dráteníků ale především kovářů. To že pracovali kdy se jim chtělo nebo když je k tomu dohnal hlad a nikde po ruce neměli volně pobíhající slepice , je věc druhá. Mám doma dokument, který museli cikáni, ale ne jen oni ale všechen potulný lid vyplnit . Kolik měli koní , slepic , vozů, členů tlupy a pod. Dokonce i knihu a mravní zachovalosti, kterou si nechávali od starosty obce podepsat, aby se mohli prokázat. Celkem, mě dostalo, že žít před sto lety, spadali bychom do této kategorie i my s manželem;-D. Jsme loutkáři a jezdíme s marionetovým divadlem po vlastech českých moravských i evropských :-)

1 0
možnosti
Foto

Ano, myslím si, že v té době byste to taky museli mít vyplněné :-) Ale asi by nebyl problém od úředníka, dát Vám s touto profesí razítko :-)

0 0
možnosti
VA

Divil by ste se ale on to problém byl a ne malý. Znám jednoho starého pána , loutkáře, který je již sedmou generací této profese a hodně mi o té době povídal, i když byl tehdy ještě dítě

1 0
možnosti
BM

Ve vašem případě by jste měli divadelní koncesi coby kočovné divadlo. A na to byl jiný předpis i glejt.

0 0
možnosti
Foto

buď pan O.F. přizná, že to myslel ironicky, nebo si začnu myslet, že nevidí, neslyší a nemyslí. Ti, které dává autorovi za příklad, jsou tak vzácnou výjimkou, že vůbec nelze s nimi argumentovat. To, že většina cikánů nepracuje je zásluhou jejich kočovného života. Po staletí, kdy se necikáni učili pracovat (práce není savcům mezi které patříme vrozená), oni před tímto návykem ujížděli na kočovných vozech a obživu opatřovali jak autor píše, případně tancem, zpěvem, hraním, věštěním, jen ne prací. Tím zaostali ve vývoji proti bílým a dnes se to nedá napravit. Jediná cesta je strach ze smrti hladem, který učil pracovat naše předky, jenomže sociální a až příliš lidské prostředí tuto cestu k nápravě vylučuje. Závěr: Pomoc neexistuje.

3 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3583x
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl. Za vola se nepokládám, ale to neznamená, že jím pro někoho nejsem.